Domů Nový fotoaparát ?7R II od Sony s prvním 35 mm plnoformátovým snímačem se zadním osvětlením na světě

Nový fotoaparát ?7R II od Sony s prvním 35 mm plnoformátovým snímačem se zadním osvětlením na světě

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 
Pondělí, 15. červen 2015

Tato vlajková loď mezi bezzrcadlovkami od Sony nabízí 42,4 MP snímač Exmor R (CMOS se zadním osvětlením), vestavěnou pětiosou stabilizaci obrazu, interní nahrávání 4K videa, tiché snímání, rychlé ostření s fázovou detekcí (Fast Hybrid AF) a mnohem více.

 

1433962255-md-sonyalpha_lgNový fotoaparát α7R II s výměnnými objektivy nabízí jako první na světě plnoformátový snímač Exmor R CMOS se zadním osvětlení, který zaručuje vysoké rozlišení (42,4 MP efektivních megapixelů), vysokou citlivost (rozšiřitelné až na ISO 102400) a rychlou reakci AF, až o 40 % rychlejší než u původního modelu α7R díky 399 bodům fázové detekce na snímacím čipu. 

Fotoaparát také disponuje pětiosým systémem stabilizace obrazu, známým z úspěšného modelu a7 II a je schopný snímat a nahrávat 4K video v několika formátech, včetně Super 35mm (bez vynechání pixelů / bez uplatnění tzv. „pixel binning“), a to jako první plnoformátový digitální fotoaparát na světě. Navíc je vybaven novým hledáčkem XGA OLED Tru-Finder s vylepšenou technologií a nejvyšším možným zvětšením v hledáčku na světě (0,78x).

 

Vysoké rozlišení, vysoká citlivost a rychlá reakce

Nově vyvinutý 42,4 megapixelový CMOS snímač se zadním osvětlením je nejvyspělejším, všestranným plnoformátovým obrazovým snímačem s největším rozlišením, jaký kdy Sony vyrobilo.  Díky němu dosahuje model α7R II nové úrovně kvality, citlivosti a rychlosti odezvy. V minulosti bylo mnoho fotografů při výběru fotoaparátu nuceno volit mezi vysokým rozlišením a vysokou rychlostí nebo vysokým rozlišením a vysokou citlivostí. Nový model α7R II díky svému inovativnímu obrazovému snímači tuto nutnost volby eliminuje.   

 

Tento 42,4 megapixelový snímač používá speciální konstrukci „mikro-čoček“ (tzv. gapless on-chip lens design) a AR (antireflexní) povrchovou vrstvu skla na snímači, čímž se dramaticky zvyšuje efektivita zachycení světla. Výsledkem je vysoká citlivost, nízký šum a široký dynamický rozsah. To umožňuje fotoaparátu pořizovat snímky v rozpětí ISO 100 až 25600, s možností rozšíření na ISO 50 až 102400.

 

Konstrukce snímače se zadním osvětlením, díky speciální konstrukci elektrických obvodů, umožňuje vyšší rychlost přenosu a zachycení obsahu ve vysokém rozlišení bez ztráty citlivosti. V porovnání s původním modelem α7R lze data ze snímače získat přibližně 3,5x rychleji. 

 

Ideálním doplňkem k novince α7R II bude kterýkoliv objektiv z rozšířené nabídky FE objektivů od Sony (plnoformátové / full frame 35mm kompatibilní objektivy s bajonetem E), protože ta nabízí vysokorychlostní obrazový procesor BIONZ X, díky němuž je fotoaparát schopen pořizovat snímky a videa s nejvyššími možnými detaily a nízkým šumem. Fotoaparát neobsahuje optický low-pass filtr (OLPF) na snímači, aby zachytil scenérie a krajiny s nejvyšším možným rozlišením a detailem. 

 

Model a7R II je vybaven novou, vysoce odolnou závěrkou se snížením vibrací, která zaručuje o 50 % méně chvění způsobených jejím pohybem v porovnání se svým předchůdcem a jejíž cyklus životnosti je přibližně 500 000 snímků. Fotoaparát lze také nastavit na režim tichého snímání (režim Silent Shooting), při kterém je možné pořizovat snímky v tichosti bez vibrací a pohybu snímače.   

 

Nový obrazový snímač je vybaven 399 AF body s fázovou detekcí – což je nejširší pokrytí AF u plnoformátového snímače na světě – které společně s 25 AF body s kontrastní detekcí zajišťují takovou reakci zaostření, která je přibližně o 40 % rychlejší než u původního modelu. Model a7R II využívá algoritmus pokročilé detekce pohybu v kombinaci se systémem Fast Hybrid AF a umožňuje kontinuální snímání rychlostí až 5 fps s AF sledováním (AF tracking). 

 

Systém fázové detekce funguje na modelu α7R II také s objektivy Sony s bajonetem A (používaným u objektivů tradičních zrcadlovek), které jsou připojeny k fotoaparátu pomocí adaptéru bajonetu LA-EA3 (pro APS-C a full frame objektivy) nebo LA-EA1 (pro APS-C objektivy). To umožňuje široce využít pokrytí 399 AF body na snímači a získat rychlou reakci a vysoký výkon sledování objektu s širší škálou objektivů. Jedná se tedy o první systém bezzrcadlovek, se kterými je možné dosáhnout vysokého výkonu i s objektivy původně určenými pro systém DSLR.

 

Pětiosá stabilizace obrazu optimalizovaná pro 42,4 megapixelu

Model α7R II je jako nová vlajková loď vybaven inovativním systémem pětiosé stabilizace obrazu, který byl precizně uzpůsoben pro zachycení snímků ve vysokém rozlišení. Podobně jako u systému modelu α7 II tato pokročilá forma stabilizace obrazu koriguje chvění a pohyby fotoaparátu během snímání v pěti osách, včetně úhlových (houpání a vychýlení / pitch and yaw), které vznikají u teleobjektivů, vibrací při pohybu (osy X a Y), viditelných zvláště při zvětšení obrazu, a rotačních otřesů (náklon / roll), které často ovlivňují natáčení videa. Efektivita systému stabilizace odpovídá přibližně 4.5 krokům rychlosti závěrky.

 

Pětiosá stabilizace spolupracuje navíc i se Sony α  objektivy s optickým stabilizátorem obrazu SteadyShot™ (OSS); společně zajišťují maximální stabilizaci a ostrost. S pomocí adaptéru na objektivy (modely LA-EA…) fungují obdivuhodně také  objektivy Sony A-mount bez vestavěné stabilizace. Výsledky stabilizace lze okamžitě vidět v náhledu na LCD nebo OLED hledáčku.    

 

Bezkonkurenční výkon při natáčení videí ve 4K rozlišení

Model α7R II umí natáčet videa ve 4K kvalitě (QFHD 3840x2160), a to buď v režimu Super 35mm crop nebo v plnoformátovém (full-frame) režimu.

 

V režimu Super 35mm je záznam získáván z přibližně 1,8násobného množství pixelů než u 4K. Díky tzv. „full pixel readout“ (bez vynechání pixelů / bez uplatnění tzv. „pixel binning“), tak vzniknou 4K filmy s minimálními rušivými optickými efekty a „jaggies“ (nerovnými liniemi).

 

V režimu plnoformátového snímání 4K využívá model α7R II celou šíři snímače 35mm a dovolí tak plně využít výhod a kresby rozměrného čipu. Tento model je první digitální full-frame fotoaparát na světě, který nabízí vestavěný  4K záznami.

 

Pro záznam videa je využíván pokročilý kodek XAVC S, který při záznamu 4K nahrává vysokým datovým tokem 100 Mbps resp. 50 Mbps při natáčení ve Full HD. 

 

Model α7R II navíc nabízí různé funkce na podporu profesionálního záznamu a jeho zpracování včetně Picture Profile, S-Log2 Gamma a S-Gamut, natáčení filmů v HD (720p) se snímkovou frekvencí 120fps, time-code, clean HDMI výstupu a mnoho dalších.    

 

imagesZdokonalený design, spolehlivost a použití

Nový plnoformát α7R II má vylepšený XGA OLED Tru-Finder™ hledáček s oboustrannou asférickou čočkou, což přináší největší zvětšení hledáčku na světěiii (0,78násobné) pro křišťálově čistý náhled a zobrazení po jeho celé ploše. Speciální povrchová úprava čočky v hledáčku ZEISS® T* (coating) účinně potlačuje nežádoucí odrazy, které narušují pořizování snímků.

 

Fotoaparát má lehkou a pevnou konstrukci ze slitiny hořčíku a ve srovnání se svým předchůdcem má přepracovaný grip a tlačítko spouště. Provedené inovace přináší při jeho držení lepší a více profesionální pocit.

 Nově je vybaven mechanismem k pohodlnému uzamčení volby režimů a rozšířenou škálou uživatelsky nastavitelných funkcí a tlačítek k uspokojení požadavků a zvyklostí nejnáročnějších fotografů.   

 

Nový fotoaparát α7R II je vybaven technologií Wi-Fi a NFC, kompatibilní s aplikací Sony PlayMemories Mobile™ (k dispozici pro platformy Android™ a iOS).

 

Společnost Sony představila také nový LCD monitor s označením CLM-FHD5, což je ideální společník α7R II při natáčení videa. CLM-FHD5, kompaktní LCD monitor s úhlopříčkou cca 12.7 cm (5.0“) a Full HD (1920x1080p) rozlišením, má funkci zvětšení obrazu a pro precizní ostření také zvýraznění právě zaostřené oblasti scény (tzv. „peaking“).   Pro korektní nastavení expozice bezesporu oceníte false color a video level indikaci. Nechybí ani pomocník v podobě S-log display assist.    

Model α7R II vstoupí na evropský trh v létě 2015 a jeho cena bude přibližně 96 499 Kč.

 

Články na podobné téma

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky