Domů

Systém elektrické požární signalizace společnosti Siemens chrání exponáty ve vídeňském Kunsthistorickém muzeu

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel redakce Etm   
Úterý, 09. prosinec 2008

Cenné exponáty ve vídeňském Kunsthistorickém muzeu - jednom z největších a nejvýznamnějších muzeí svého druhu na světě - pomáhá chránit nejmodernější systém elektrické požární signalizace Sinteso společnosti Siemens. Systém Sinteso využívá pokročilou metodu zpracování signálu ASAtechnology (Advanced Signal Analysis), která v prostorách sbírek Kunsthistorického muzea garantuje mimořádnou spolehlivost při detekci případného ohně a kouře.

Monumentální budova muzea ve stylu italské renesance obsahuje sbírky nashromážděné příslušníky císařské dynastie Habsburků. Součástí osmi muzeálních sbírek (část je umístěna také v neuburgské sekci císařského paláce Hofburg a ve vídeňském Schönbrunnském paláci) jsou artefakty ze starověkého Egypta a starožitnosti ze středověku i z novější doby až do roku 1800. Těžiště muzejních sbírek však představuje renesanční a barokní umění.

Každá zóna či místnost má v Kunsthistorickém muzeu trojnásobnou ochranu před případným ohněm a kouřem. Základem jsou lineární hlásiče značky Siemens umístěné bezprostředně pod stropem, které napříč místnosti vysílají lidským okem neviditelné infračervené paprsky a okamžitě detekují jakékoliv stopy kouře přítomné v prostoru. Doplňkovou ochranu představují bodové hlásiče kouře umístěné na stropě a hlásiče plamene reagující na kolísání intenzity světla, které je charakteristické pro otevřený oheň. Dvě velké schodišťové šachty jsou v muzeu chráněny rádiovými (tj. bezdrátovými) hlásiči požáru. Údaje z různých hlásičů jsou analyzovány ve dvou podružných ústřednách umístěných na střeše a v suterénu budovy, celkové vyhodnocení je realizováno ve velínu budovy. Při ohlášení požáru se automaticky uzavírají požární dveře, které zabraňují jeho dalšímu šíření.

„Obsluhovat a udržovat v provozu starý systém bylo čím dál tím obtížnější,“ říká požární technik Kunsthistorického muzea Kurt Hofer a dodává: “Siemens přišel s nejlepší nabídkou zahrnující dlouholetou zkušenost v oboru, nejmodernější techniku a dlouhodobou servisní smlouvu. Díky perfektní spolupráci se společností Siemens proběhla instalace nového systému hladce, aniž by měla negativní vliv na běžný chod muzea.“

Systém Sinteso využívá pokročilou metodu zpracování signálu ASAtechnology, kterou společnost Siemens vyvinula s cílem dosáhnout optimální spolehlivosti systému požární signalizace. Díky metodě ASAtechnology jsou prakticky vyloučeny falešné poplachy i v případě, že je systém Sinteso nasazen v nejnáročnějších provozních podmínkách. ASAtechnology je použita u hlásičů řady Sinteso S-Line, jež zahrnuje kombinované hlásiče s více senzory, širokospektrální opticko-kouřové hlásiče, teplotní hlásiče, hlásiče vyzařování plamene a lineární kouřové hlásiče. Jakmile jsou hlásiče řady S-Line nastaveny přesně podle konkrétních provozních podmínek, lze s jejich pomocí dynamicky vyhodnocovat získané signály a volit odezvu systému podle aktuálně použité sestavy parametrů.

Další výhodou systému elektrické požární signalizace společnosti Siemens je možnost podle potřeby deaktivovat jednotlivé požární hlásiče. Vysílání signálu z libovolného zařízení lze kdykoliv vypnout, což je důležité například v průběhu svařování nebo při tesařských a truhlářských pracích, kdy v dané zóně vzniká prach či kouř. „Možnost deaktivace vybraných požárních hlásičů je velkou výhodou, protože ji oproti starému systému můžeme nyní provést velmi snadno a přesně,” dodává Kurt Hofer.

V historické budově muzea bylo při instalaci systému nutné věnovat velkou pozornost také estetickému hledisku a minimalizovat viditelnost prvků moderní technologie v interiérech. Při náhradě starého zařízení systémem Sinteso nebylo v prostorách přístupných návštěvníkům třeba pokládat žádné nové kabely, a v historicky cenné budově tak nebylo nutné provádět necitlivé stavební zásahy.

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky