Domů Tipy na výlety TIP: JE Dukovany

TIP: JE Dukovany

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

00

Druhý tip na výlet se točí okolo jaderné elektrárny Dukovany.

 

 

 

 

Jaderná elektrárna Dukovany (zkratkou EDU, dříve JEDU) je první provozovanou jadernou elektrárnou na území Česka. Je významným zdrojem české energetické soustavy. JE Dukovany je umístěna asi 30 kilometrů jihovýchodně od Třebíče, v trojúhelníku, který je vymezen obcemi Dukovany, Slavětice a Rouchovany. V roce 2011 vyrobila 14,369 TWh elektrické energie, což představuje asi 20 % z celkové spotřeby elektřiny v České republice. Jaderná elektrárna Dukovany má stejný instalovaný výkon jako Jaderná elektrárna Temelín- 2000 MW.

Pro potřeby elektrárny byla vybudována Vodní nádrž Dalešice. V areálu elektrárny je umístěna i sluneční elektrárna o výkonu 10 kW, ČEZ plánuje v blízkosti Jaderné elektrárny Dukovany postavit rovněž větrnou elektrárnu.

V roce 2012 bylo rozhodnuto, že vznikne pracovní skupina, která se bude zabývat eventuální stavbou pátého reaktoru v prostorách jaderné elektrárny. Rozhodnuto by mělo být v roce 2013. Ředitelem elektrárny je od 1. 11. 2012 Ing. Jaroslav Jakub.

Historie

Historie elektrárny začíná v roce 1970, kdy Sovětský svaz a Československo podepsaly dohodu o stavbě dvou jaderných elektráren (druhou z nich se stala Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice). Elektrárna se začala stavět v roce 1978, první blok byl uveden do provozu v roce 1985, poslední, čtvrtý v roce 1987.

Výstavbě elektrárny předcházelo zrušení tří vesnic, v jejichž katastrálních územích byla stavba projektována. Šlo o obec Skryje s jejich místní částí Lipňany a dále o obec Heřmanice. Skryjské území bylo připojeno k území obce Dukovany, heřmanické k území obce Rouchovany.

 

 

Exkurze do Jaderné elektrárny Dukovany

Exkurze je zcela zdarma a trvá asi dvě hodiny. Během této doby se o vás budou starat profesionální průvodci. Shlédnete filmy o energii a Jaderné elektrárně Dukovany, prohlédnete si modely celé elektrárny i některých zařízení.

Skupiny v počtu do 10 osob se nehlásí přes rezervační systém, pouze telefonicky na čísle 561 105 519.

Při návštěvě žáků a studentů v Informačním centru Jaderné elektrárny Dukovany zodpovídá za jejich chování doprovod (učitel). Děkujeme.

Prosíme, dodržujte časový rozvrh, v opačném případě nebudeme moci zajistit exkurzi v plném rozsahu.

 

 

Zdroje: cs.wikipedia.org ; cez.cz

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky