Domů Všechny výrobky 3M uvedené na trh od letošního roku budou splňovat závazek ekologické udržitelnosti

Všechny výrobky 3M uvedené na trh od letošního roku budou splňovat závazek ekologické udržitelnosti

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Úterý, 29. leden 2019

3m_logo Praha, 29. ledna 2019 - Desítky tisíc produktů, od lepících pásek po brusné kotouče a ochranné pracovní prostředky, vyrobených technologickou společností 3M směřují k vyšší udržitelnosti. Na konferenci OSN o změnách klimatu (COP24), která se konala koncem loňského roku v Katovicích, globální společnost oznámila, že všechny produkty zavedené na trh od roku 2019 budou splňovat alespoň jeden z prvků udržitelného rozvoje.

Udržitelnost je jádrem 3M, a snažíme se dělat ještě víc,“ řekl John Banovetz, hlavní technologický ředitel společnosti. 3M má v portfoliu na 50 000 položek a každoročně uvádí na trh přibližně 1 000 nových produktů. Důležitá je i oblast vývoje aplikací vznikajících na míru pro konkrétní zákazníky. I jejich prostřednictvím může nová strategie udržitelnosti zlepšovat životy po celém světě.

K vyšší udržitelnosti a tedy menším dopadům na životní prostředí mohou výrobky 3M přispět různým způsobem. Příkladem je možnost opětovného využití produktů, recyklovatelnost materiálů, nižší spotřeba energie, nižší spotřeba vody, nižší produkce odpadu, využívání obnovitelných materiálů v průběhu celého životního cyklu výrobku. Část produktového portfolia 3M zahrnuje výrobky, které ve své podstatě řeší sociální a enviromentální problémy, jako je zlepšení kvality ovzduší, snížení emisí skleníkových plynů, zlepšení bezpečnosti pracovníků nebo ochrana pacientů.

Společnost 3M investuje do výzkumu a vývoje zhruba 6 % svých příjmů, z čehož velká část putuje do výroby nových produktů. Díky tomu vznikly například energeticky úsporné chladící imerzní kapaliny pro datová centra, okenní a solární fólie, materiály pro snižování hmotnosti vozidel a úsporu paliva, nebo čistící prostředky omezující spotřebu vody a produkci odpadu. Cílem je soustředit se na ekologické a sociální dopady nových produktů už v rané fázi jejich vývoje tak, aby byly co nejvíce udržitelné.

Příkladem jsou technické kapaliny Novec, které se používají k chlazení počítačů, hašení, ale i preciznímu čištění elektroniky a malých dílů. Na rozdíl od obvyklých čistidel je Novec mnohem šetrnější jak k lidem, kteří ho používají, tak k životnímu prostředí. Má nulový potenciál poškozování ozonové vrstvy a jeho atmosférická životnost je mnohem kratší než u jiných chemikálií. Novec také chladí baterie elektromobilů (například Miss R od Xing Mobility) a k rozvoji elektromobility přispívá i celá řada drobných inovací z dílny 3M.

Za zmínku stojí i speciální střešní granule, které redukují smog. Jejich fotokatalytický povlak se aktivuje při kontaktu s paprskem UV záření a přeměňuje smog v rozpustné ionty, které bezpečně smyje déšť. Granule se významně podílí na zlepšení kvality ovzduší a veřejného zdraví, a řadí se tak mezi další inovativní produkty společnosti 3M.

Udržitelností a dopadem na životní prostředí se společnost 3M zabývá již od roku 1975, kdy přijala program Pollution Prevention Pays. V roce 2015 na něj navázala definováním nových cílů zaměřených také na vodu, energie a otázky klimatu, s výhledem jejich naplnění v horizontu jednoho desetiletí. „Za poslední tři roky se nám podařilo dosáhnout výrazného pokroku v oblasti udržitelnosti. Jako globální vědecká společnost se zákazníky v mnoha průmyslových odvětvích a na různých světových trzích máme příležitost pozitivně ovlivnit vývoj životního prostředí,“ uvedla Gayle Schueller, místopředsedkyně představenstva a ředitelka pro udržitelnost ve 3M.

Společnost 3M je dlouhodobě uznávaným lídrem v oblasti trvale udržitelného rozvoje a 19 let po sobě byla zařazena do indexu udržitelnosti společnosti Dow Jones.

Video: https://www.facebook.com/3MCzech/videos/vb.148455471890199/230137414564974/?type=2&theater

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky