Domů Český Huisman navrhne a vyrobí části přílivové elektrárny

Český Huisman navrhne a vyrobí části přílivové elektrárny

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Úterý, 19. květen 2015

Huisman_vizualizace_1Čeští technici společnosti Huisman ze Sviadnova, výrobce ropných vrtných souprav nebo lodních jeřábů, navrhnou a vyrobí ovládací části turbín pro přílivovou elektrárnu v Holandsku. Elektrárna o výkonu 1 MW bude instalována na pilířích největší protipovodňové zábrany Oosterschelde v holandské provincii Zeeland a zajistí elektřinu přibližně pro 700 domácností. Testování sestavené přílivové elektrárny proběhne ještě do konce roku 2015.

Přílivová elektrárna využívá periodicky se opakující příliv a odliv. Tato mořská síla roztáčí turbíny, které prostřednictvím generátoru vyrábí elektrickou energii. Podíl českého Huismanu na zakázce přílivové elektrárny zahrnuje návrh, výrobu a testování hydraulického systému. Soustava bude ovládat pět turbín o souhrnném výkonu 1 MW. Celková hmotnost konstrukce je přibližně 520 tun,“ uvádí PR zástupce společnosti Huisman David Waliczek.

 

Hydraulický systém se skládá z hlavní jednotky E-HPU (hydraulická jednotka poháněná elektromotorem), vedlejší jednotky D-HPU (hydraulická jednotka poháněná dieselovým motorem) a dvou rámů s olejovými tanky umístěnými na hydraulických válcích. E-HPU je usazena uvnitř hlavní konstrukce a D-HPU je na pilíři přehrady. Tyto jednotky ovládají dva hydraulické válce, které spouštějí nebo vyzdvihují turbíny z moře. Obě jednotky jsou na sobě nezávislé a zajistí tak plynulé fungování systému.Huisman_vizualizace_2

 

Kamil Staněk, inženýr společnosti Huisman, přibližuje další stránku náročnosti zakázky z hlediska spolehlivosti a ekologie: „Absolutní spolehlivost je v tomto projektu velkou prioritou. V případě poruchy na jedné hydraulické jednotce se automaticky aktivuje druhá, a tím je zajištěn bezproblémový zdvih turbín například při bouřlivém počasí. Dále jsou kladeny speciální požadavky na ochranu životního prostředí. V případě úniku oleje z hydraulického systému musíme zaručit, že se z našeho zařízení nedostane do vody.“

 

Největší holandská protipovodňová zábrana Oosterschelde, na které bude přílivová elektrárna instalována, slouží také jako silniční spojení mezi dvěma oblastmi. Stavba byla zahájena v roce 1976 a kompletně dokončena v roce 1986. Protipovodňová zábrana stojí na 65 pilířích a má 62 ocelových vrat o šířce 42 metrů.

 

Důležité komponenty dodá český Huisman společnosti Tocardo International, která patří k předním světovým výrobcům přílivových elektráren. Nadnárodní skupina Huisman, do které sviadnovský závod spadá, navázala se společností Tocardo International strategickou spolupráci a drží v ní minoritní podíl.

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky