Domů

TeSys opět určuje trend

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Petr Bohušík, Schneider Electric CZ, s. r. o.   
Čtvrtek, 12. březen 2009
tesys_titlV roce 2001 uvedla na trh společnost Schneider Electric řadu spínacích a jisticích přístrojů pode označením TeSys. Od té doby se pojem TeSys stal synonymem pro stykač, motorový spouštěč a tepelné ochranné relé. Trend v této spínací a jisticí technice jde dvěma směry. Tradiční spínací technika elektromechanické konstrukce se stává kompaktnější, s nižšími nároky na spotřebu a místo v rozvaděči. Zvyšují se nároky na spolehlivost těchto přístrojů a hlavně na kratší čas návrhu i samotné montáže. Druhým trendem je rychlejší pronikání automatizace do koncových výkonových prvků. Mají-li být průmyslové procesy řízeny opravdu efektivně, musí právě tyto přístroje umožňovat obousměrnou komunikaci s řídicími systémy.

Novinky z velké rodiny TeSys se týkají první skupiny – tradičních elektromechanických přístrojů v proudovém rozsahu 40 až 65 A.

Jen trvalé spojení je bezpečné spojení.
Bezpečnost a spolehlivost, to jsou klíčové pojmy, které provázejí novou nabídku TeSys. Patentované svorky EverLink, pružinové konstrukce, které využívají dnešní motorové spouštěče řady GV3, se nyní uplatňují také ve stykačích a tepelných nadproudových relé.
Svorky EverLink jsou jediné svorky na trhu, které se utahují momentem 5 Nm! Díky své pružinové konstrukci navíc eliminují „tečení“ vodičů. Svorky EverLink vodič při utažení natvarují do třmene a spolu s pružnou konstrukcí zabezpečí dokonalé silové připojení kabelu. Pravidelné utahování svorek při odstávkách a revizích rozvaděčů se stává minulostí!

tesys_1
obr 1. Sestava motorového spouštěče a stykače

Že už není co zlepšovat?
Zvyšující se nároky na rychlost a neomylnost montáže byly tím hlavním motivem návrhu nových přístrojů TeSys. Motorový spouštěč do proudové velikosti 65 A je možné sestavit bez další kabeláže nebo s praktickým příslušenstvím nově na jedinou DIN lištu.

tesys_2
obr 2. motorový spouštěč a stykač na jedné DIN liště

Stykače pro jmenovité proudy 40, 50, 65 A v kategorii užití AC-3 mají společnou šířku 55 mm. Stále, jako jediné na trhu, jsou osazeny párem (1Z+1V) pomocných kontaktů. Že tato konstrukce zvyšuje bezpečnost a redukuje množství skladových položek je nasnadě. Tyto kontakty jsou nuceně vedeny dle ČSN 60 947-5-1. Pro připomenutí, je to mechanická vazba mezi zapínacím a vypínacím pomocným kontaktem, která zajišťuje jejich inverzní vztah i při poruchových stavech. Mechanická vazba mezi vypínacím pomocným kontaktem a silovými kontakty splňuje dle ČSN 60 947-4-1, parametr tzv. zrcadlového kontaktu. Jde o principiálně stejnou mechanickou vazbu jako u nuceného vedení, které se využívá v bezpečnostních obvodech a aplikacích. Na čelní straně je i u nové řady průhledný kryt, za kterým je vidět provozní stav stykače a který je možné pro případ nežádoucí manipulace se stykačem zaplombovat.

tesys_3
obr 3. Stykač se jmenovitým proudem 40 A

Koordinace
Zatím stále opomíjenou vlastností motorové odbočky je koordinace mezi spouštěčem a stykačem nebo jak zmiňuje ČSN 60 947-4-1, koordinace mezi spínacím a jisticím prvkem.
Koordinace určuje míru spolehlivosti motorové odbočky, respektive její provozuschopnost, v mezních podmínkách. Zjednodušeně typ koordinace vyměřuje vztah mezi vstupními a provozními náklady. Vyšší koordinace (typu 2) zajišťuje kontinuitu provozu i po vypnutí zkratového proudu (Ics=50 kA) a je v případě přístrojů TeSys odzkoušena a zaručena.

Co s čím se rýmuje
Nové stykače, pro jmenovité proudy 40 až 65 A mají sice nový kabát se spoustou vylepšení, ale mnoho původního příslušenství zůstalo zachováno. Pomocné kontakty s čelní montáží, moduly mechanického přidržení, zpožděné pomocné kontakty a také pomocné kontakty s boční montáží zůstaly zachovány. Napájecí přípojnice, příslušenství pro reverzaci a odrušovací členy jsou nové konstrukce. Sestavu stykače a tepelného relé je nutné volit z původní nebo nové řady bez záměny.

TeSys inspirující
Schneider Electric určuje trend ve spínací a jisticí technice už od roku 1924, kdy přihlásil první světový patent na vzduchový stykač. Je to nejčastěji kopírovaná značka asijskými výrobci, renomované firmy přicházejí s podobnými řešeními s několikaletými odstupy. Je to opět Schneider Electric s řadou TeSys, která posouvá hranice standardu.

Schneider Electric CZ, s. r. o.
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript '; document.write( '' ); document.write( addy_text77465 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.schneider-electric.cz

 
insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky