Domů

Nové přístroje od Kyoritsu

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Blue Panther s.r.o.   
Úterý, 21. únor 2012

blue_panther_4_titlV letošním roce japonský výrobce měřicích přístrojů, známý českým elektrotechnikům mnoha výbornými přístroji pro revize instalací (obr. 1), klešťovými ampérmetry i populárním přístrojem pro měření uzemnění bez rozpojení (obr. 2), uvedl na trh tři nové přístroje pro údržbu a měření v elektrotechnice a inovoval populární zkoušečky KEW 1700 a KEW 1710.

 

blue_panther_4_1
Obr. 1 KEW 6016

Dříve než se budeme zabývat novými přístroji, krátce se zmíníme o inovaci zkoušeček Kyoritsu KEW 1710 a KEW 1700. Protože zkoušečka patří do vybavení každého elektrotechnika a v podstatě chrání jeho život, tak každý jistě ocení snahu výrobce o vylepšení. Většinu z nás zaskočili minulé zimy svou intenzitou. Elektrotechnikům, udržujícím venkovní vedení a rozvodny, však kromě sněhu a námrazy přinesly ještě nepříjemné překvapení v podobě problémů s činností měřicích přístrojů při teplotách pod -10 až -15 °C. Většině přístrojů vybavených LCD mizí číslice. Ale ještě větší problém nastává u měřicích kabelů, které tvrdnou, ztrácí pružnost a posléze se přeláme izolace a tím se přístroj stává velmi nebezpečným pro další použití. Kyoritsu na žádost místního zástupce nahradila běžné silikonové měřicí kabely svých zkoušeček kabely speciálními, které neztrácejí pružnost i při teplotách pod -15 °C. To, že zkoušečky indikují a měří při těchto teplotách, je samozřejmost. Nově jsou tedy KEW 1700 a KEW 1710 (obr. 3) dodávány s takto odolnými kabely.

blue_panther_4_2 blue_panther_4_3 blue_panther_4_4

Obr. 2 KEW 4200

Obr. 3 KEW 1710

Obr. 4 KEW 2200

Nyní se ale vraťme k novinkám Kyoritsu. Prvním je nový, velmi lehký klešťový multimetr, nesoucí označení KEW 2200 (obr. 4). Na první pohled se může zdát, že se jedná o další z mnoha podobných přístrojů na trhu, které měří proud kleštěmi a jsou vybaveny běžnými funkcemi multimetru. KEW 2200 však není běžným klešťovým ampérmetrem. Jeho kleštiny vypadají na první pohled stejně jako u jiných podobných přístrojů, ale liší se zásadním způsobem, což odhalíme při prvním potěžkání v ruce. Přístroj, přestože je schopen měřit až do 1 000 A, je velmi lehký. Váží pouhých 120 gramů včetně baterií. Je to dáno tím, že nevyužívá běžný princip železového jádra a cívky nebo Hallovy sondy, ale v kleštině je ukryta Rogovského cívka, která nepoužívá žádné těžké železné jádro. Touto konstrukcí proudového senzoru je dosaženo nízké hmotnosti i velkého proudového rozsahu. Další výhodou takovéto konstrukce kleštin je, že přístroj je velmi odolný proti okolnímu magnetickému poli a měří tak jen proud v daném vodiči a není ovlivněn okolními vodiči. Přístroj KEW 2200 je konstruován v bezpečnostní kategirii 600V CATIII, vhodné pro použití v tvrdém průmyslovém prostředí, ačkoli na to na první pohled nevypadá.

Druhým přístrojem z novinek Kyoritsu je přístroj pro měření impedance vypínací smyčky pro kontrolu instalací nízkého napětí, dodávaný pod názvem KEW 4140 (obr. 5). Přístroj využívá ověřené techniky měření proudové smyčky, používané v populárním multifunkčním přístroji KEW 6016, která zajišťuje možnost měřit smyčky i na instalacích chráněných proudovými chrániči s nízkými proudy. Kyoritsu tuto technologii nazývá Anti Trip Technology (ATT) a má ji patentovanou. Přístroj KEW 4140 měří jak impedanci L-N, tak i L-L a umí vypočítat velikosti příslušných jisticích prvků. Obě hodnoty jsou zobrazovány současně na dvojitém displeji. Dále samozřejmě měří napětí měřené sítě jeho frekvenci a sled fází třífázové sítě. Velkou výhodou přístroje KEW 4140 je jeho velikost a váha. Váží pouhých 860 gramů včetně baterií, rozměry jsou jen 84 × 184 × 133 mm a přitom je provedený v IP54.

Třetím přístrojem z novinek Kyoritsu, o kterém se zmíníme, je přístroj pro měření uzemnění a zemního odporu KEW 4106 (obr. 6). Je pokračovatelem rozšířeného, a v naší energetice úspěšně využívaného, přístroje KEW 4105. V případě KEW 4106 se však jedná o mnohem pokročilejší konstrukci pro měření jak zemního odporu, tak i rezistivity půdy. Přístroj je zajímavý tím, že při měření nepoužívá jeden kmitočet měřicího proudu, ale lze jej ladit od 40 Hz do 500 Hz a nalézt tak optimální frekvenci pro dané měřené místo. Nastavení frekvence lze provést jak manuálně, tak automaticky, kdy přístroj sám hledá optimální frekvenci měření. Pro zvýšení odolnosti proti rušení využívá přístroj číslicové filtrace pomocí Fourierovy transformace (FFT). Pro dosažení vysoké citlivosti na nízkých odporech (rozsah 2 ohmy) je používáno vysokého měřicího proudu až 80 mA, kdy je dosaženo rozlišení 0,001 ohmu. Měrný odpor půdy je měřen Wennerovou metodou čtyřmi sondami.

blue_panther_4_5
Obr. 5 KEW 4140

blue_panther_4_6
Obr. 6 KEW 4106

Přístroj je konstruován do nárazuvzdorné skříňky s krytím IP54 a je vybavený grafickým displejem (obr. 7).

blue_panther_4_7
Obr. 7 KEW 4106 štítek

Pro pohodlné zpracování dat je přístroj vybavený pamětí pro uložení až 800 naměřených výsledků. Ty lze přes USB rozhraní přenést do PC k dalšímu využití. Další podrobnosti o těchto nových přístrojích Kyoritsu získáte od výhradního zástupce a dovozce Kyoritsu – společnosti Blue Panther s.r.o.

 

Blue Panther s.r.o.
Mezi Vodami 29
143 00 Praha 4
tel.: +420 241 762 724-5
fax: +420 241 733 251
e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
internet: www.blue-panther.cz

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky