Domů

ACCR lana řeší energetické přetížení sítí

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 
Čtvrtek, 21. duben 2011

3m_1_titl

„Přetížení přenosové soustavy je aktuálním tématem nejen v ČR. V současnosti instalujeme ACCR lana v Rusku a ve Francii. Další montáže se budou letos realizovat v Německu a Anglii. V přípravné fázi jsou takové země jako Polsko a Lotyšsko. Věřím, že v blízké budoucnosti proběhne instalace i na území České republiky“, říká Petr Kadleček, technický specialista ze společnosti 3M Česko, která se problematikou energetického přetížení zabývá již řadu let.

 

Řešení, se kterým přichází společnost 3M i na český energetický trh, spočívá v nahrazení používaných vodičů novou moderní technologií, tak zvanými lany ACCR (Aluminum Conductor Composite Reinforced). Tato technologie představuje v českém prostředí relativně novou možnost řešení problémů s energetickým zatížením nebo eliminaci průvěsů mezi jednotlivými stožáry během provozu linky. V zahraničí se přitom jedná o dlouhodobě využívanou metodu, která se poprvé začala k elektrorozvodným účelům používat v roce 2000 v USA. Výměnou standardního lana AlFe za lano ACCR dojde ke snížení mechanického zatížení dotyčného úseku vedení. Díky vynikajícímu poměru pevnosti a hmotnosti a díky nízké teplotní roztažnosti ACCR lana lze dosáhnout mnohem větší přenosové schopnosti soustavy nebo zvětšení rozpětí mezi stožáry. To je výhodné hlavně při překonávání vodních ploch, údolí nebo velmi zalidněných oblastí.

Rozvody s ACCR lanem se instalují v USA, v Asii i v Evropě. Jedna ze známých instalací je z roku 2007, kdy bylo tímto lanem zajištěno zásobování olympijského městečka v provincii S´čchuan pro Letní olympijské hry 2008 v Pekingu. V současnosti instalujeme ACCR lana nejvíce v Rusku a ve Francii. Například v hornatých oblastech francouzských Alp budou tyto lana umožňovat elektrifikaci v místech, kde jsou extrémní vzdálenosti mezi stožáry a náročné vlivy počasí (silné námrazky a vítr). V těchto lokalitách nelze jednoduše využít klasické technologie. Pokud by se našlo řešení, bylo by velice neekonomické.

Všechny instalace ACCR lana ve světě vykazují vysokou spolehlivost konstrukce a splňují veškeré požadované nároky na vedení. Velkou výhodou je také jednoduchá implementace ACCR lana do existujícího vedení. Přední světoví výrobci lanového příslušenství dodávají k těmto lanům plně otestované a schválené komponenty pro zavěšení lan na stožáry nebo pro jejich napojení do stávajícího vedení. Ve světě doposud nemáme jedinou reklamaci vedení, vytvořeného ACCR lanem, která by se týkala elektrických nebo konstrukčních vlastností lan.¨

3m_1_1

V porovnání se standardní konstrukcí elektrovodných lan spočívá hlavní rozdíl ve zcela unikátní konstrukci jádra, které je vyrobeno z oxidu hliníku, zpracovaného do podoby mikrovláken. Mikrovlákna jsou poté svinuta do jednotlivých pramenů. Jeden pramen může obsahovat až 20 000 těchto mikrovláken. Vnější plášť lana představuje formovaný kompozit hliníku a zirkonu. Zirkon pomáhá stabilitě hliníkového pláště při vyšších provozních teplotách lana. Vzhledem k tomu, že jádro i plášť tvoří hliník, nedochází ke korozi lana, a proto odpadá i nutnost mazání jádra lana. Příkladem odolnosti ACCR lana vůči vlivům počasí je instalace na ostrově Hawai. Díky vlivu slaného mořského ovzduší a přítomnosti vulkánů je tamější klima považováno za jedno z nejvíce korozivních prostředí na světě. Protože samotné jádro je elektricky vodivé, dokáže přenést část přenosové kapacity. Konstrukci lana je také možné přizpůsobit konkrétnímu účelu v daném místě. Je možné vytvořit lano s větším důrazem na maximální schopnost přenosu proudovou nebo lano dimenzovat pro zvládnutí velkých rozestupů mezi jednotlivými stožáry. Pevnost jádra lana je srovnatelná s pevností oceli a je osmkrát vyšší než pevnost hliníku. Jeho hmotnost je však v porovnání s ocelovým jádrem poloviční. Vývoj lana trval několik let a 3M vlastní 27 patentů na tento výrobek.

Velkou výhodou ACCR lan je instalace na současné stožáry. Stožáry není nutné zesilovat, není potřeba zvětšovat jejich počet nebo jejich výšku. Díky pouhé výměně lana není nutný zásah do rázu krajiny. Odpadá potřeba výkupu okolních pozemků pro potřebu dostavby paralelní linky. Z tohoto pohledu se jedná o nejekonomičtější a nejvíce šetrné řešení při zvyšování přenosové kapacity.

Společnost 3M je inovativní výrobní společností působící v řadě oblastí. Její portfolio čítá na padesát tisíc výrobků, které nacházejí využití v elektrotechnice, telekomunikacích, v průmyslové výrobě, automobilovém průmyslu, ale také v domácnostech, stavebnictví, zdravotnictví či stomatologii. Pro oblast elektrotechniky nabízí izolační pásky Scotch™ a Temflex™, teplem smršťovací materiály a smršťovací materiály za studena, instalační materiál, zalévací pryskyřice a vysokonapěťové kabelové soubory. Pro oblast elektronické výroby nabízí transportní materiál, OEM pásky, řešení statického náboje a problematiky EMC. Dále nabízí dorazový materiál, kabely a konektory, ale také speciální chemikálie Novec™, určené pro testování, čistění a chlazení nejen v elektronice. V nabídce je také hasivo Novec™ 1230 pro hašení elektrozařízení pod napětím. Pro oblast telekomunikací, nabízí 3M pasivní prvky pro optické a metalické přístupové sítě, strukturovanou kabeláž a řešení pro ústředny. Vyhledávanými výrobky jsou lapovací filmy pro leštění optických vláken. Do portfolia 3M patří také výrobky pro lokalizaci a značení inženýrských sítí založené na EMS technologii.

3m_1_2

Ačkoli je využití jednotlivých produktů zcela odlišné, všechny spojuje jedna vlastnost. Ve svém odvětví představují kvalitní inovativní produkt, který kromě důmyslnosti řešení je orientován i na ekologii, bezpečnost a zdraví lidí.

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky