Domů

Muzeum Pražské energetiky se opět otevírá veřejnosti

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel redakce Etm   
Pátek, 06. únor 2009
HTML clipboard muzeum_pre_titlUnikáty z bohaté historie výroby, rozvodu i distribuce elektřiny od počátku minulého století až po současnost si mohou nyní zájemci prohlédnout v nových prostorách rozvodny Holešovice, v blízkosti holešovického nádraží. Po několikaměsíčních stavebních úpravách tu pražští energetici opět otevírají své technické a dokumentační muzeum. Příznivci historie zde kromě zařízení vysokého a nízkého napětí, ochranných pomůcek či různých písemných dokladů naleznou i přístroj Ozonit, který proslavila scéna z filmu Postřižiny, a další technické unikáty.

„Naše společnost využívá v současnosti nejmodernější technologie, aby mohla zajistit kvalitní služby a spolehlivé dodávky elektřiny nejen obyvatelům metropole, ale i zákazníkům z celé České republiky. Zároveň si však vážíme odkazu našich předků a více než stoleté historie elektrifikace českých zemí. Právě tuto bohatou historii výroby, rozvodu a distribuce elektřiny dokumentuje expozice tohoto muzea,“ uvedl Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky, a. s. (PRE).

muzeum_suchy_transformator
obr. 1 Suchý transformátor

Pražští energetici dnes znovu zpřístupní své sbírky i široké veřejnosti. Muzeum PRE, které počátkem loňského roku opustilo své původní sídlo v Novovysočanské ulici, se po nezbytných stavebních úpravách, náročném stěhování a doplnění expozic přesouvá do nových reprezentativních prostor rozvodny Holešovice v Jankovcově ulici, zhruba tři sta metrů od stanice metra Nádraží Holešovice.

muzeum_ozonit
Obr. 2 Ozonit

Historie muzea se začala psát v roce 1997 u příležitosti 100. výročí založení právního předchůdce PRE, Elektrických podniků královského hlavního města Prahy. Tehdejším zaměstnancům společnosti a několika dalším nadšencům se podařilo shromáždit pro budoucí generace rozsáhlou sbírku exponátů, která se v následujících letech díky mnoha příznivcům nadále rozrůstala. Později se rozšiřovaly nejen muzejní sbírky, ale rostl i počet návštěvníků z řad odborné i laické veřejnosti. „Výstavní plocha v současnosti dosahuje rozlohy téměř pěti set metrů čtverečních a je rozmístěná v několika podlažích. Mezi vystavenými předměty najdou návštěvníci i opravdové perly, jako je například suchý transformátor z roku 1914 či mincovní elektroměr, jenž ve své době dodával elektřinu přesně v takovém množství, jakou hodnotu mincí do něj odběratel vhodil. Neméně zajímavý je i kufřík s léčivým přístrojem Ozonit, který proslavila scéna z legendárního filmu Postřižiny,“ přiblížil Petr Holubec. Návštěvníci zde mohou vidět ale i zařízení vysokého a nízkého napětí, měřicí přístroje, pracovní a ochranné pomůcky i písemné doklady technického charakteru dokumentující historii elektrifikace Prahy. „Jsou zde také vystavena schémata sítí, stavební plány, fotografie zařízení, staniční seznamy, historické učebnice či technické normy. Novinkou našeho muzea je také výstavka s aktivitami našich nepoctivých odběratelů – neplatičů,“ poznamenal Holubec.

muzeum_interier
obr. 3 Interiér

 

Velkou předností tohoto muzea je propojení historie se současností v rámci jednoho areálu, což je v evropském měřítku ojedinělé a pro odborníky obzvlášť cenné.

muzeum_minc_elektromr
Obr. 4 Mincový elektroměr

„Výstavní předměty si mohou zájemci prohlédnout vždy v úterý nebo čtvrtek, a to po předchozí telefonické dohodě. Prohlídka trvá včetně odborného výkladu zhruba hodinu a vstup je zdarma,“ uzavřel Holubec.

Technické a dokumentační muzeum pražské energetiky
Jankovcova 960/40, Praha 7 – Holešovice
Návštěvní dny: úterý a čtvrtek 8:00 – 15:00 hodin
Kontaktní telefonní číslo: 267 052 315

HTML clipboard

 

Komentáře a dotazy 

 
#1 Pepa 2009-02-11 14:45 Tak jsem tam byl na návštěvě a můžu jen doporučit. Zvláště tomu, kdo se zajímá trošku o historii. Citovat
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky